Home Uncategorized Wat is zorg in natura? (ZIN)

Wat is zorg in natura? (ZIN)

923
0

ZIN staat voor Zorg In Natura. Zorg in Natura betekent dat de zorg die jij krijgt door een instelling wordt geleverd, gebaseerd wordt op jouw persoonlijke zorgprofiel. De organisatie of instelling die jouw zorg levert, bepaalt samen met jou welke zorg je krijgt en hoe je die ontvangt. Een paar voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld, centra voor dagopvang of een instelling voor thuiszorg. Soms kan je kiezen voor een specifieke instelling. De instelling die voor jou zorgt, regelt alle administratieve taken die daarbij komen, zodat je je daar niet meer druk om hoeft te maken. Met de zorgaanbieder kan je een afspraak maken over de manier waarop je ondersteuning en zorg krijgt.

Persoonsgebonden budget

Naast ZIN, heb je ook nog PBG. PBG staat voor persoonsgebonden budget, hiermee bepaal je zelf wie je zorgverlener wordt. Bij ZIN (Zorg in Natura) regelt een derde partij dat. Bijvoorbeeld de gemeente, een zorgverzekeraar of een zorgaanbieder. Wanneer je zelf je zorgverlener wilt regelen met een PBG, ben je zelf verantwoordelijk voor het inkopen van de zorg die je krijgt en met de kwaliteit die daar bij hoort. Hierbij krijg je wel zelf te maken met de administratie daaromheen.

Combinatie van PGB en ZIN

Soms is het ook nog mogelijk om een mix van zorg in natura en een persoonsgebonden budget te maken. Dit kan bijvoorbeeldwanneer je een PGB hebt en veel verschillende soorten zorg nodig hebt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here