Home Uncategorized 3 tips om sneller te herstellen van een blessure!

3 tips om sneller te herstellen van een blessure!

1303
0

Bijna iedereen die een sport beoefent zal het wel eens hebben meegemaakt: Een blessure. Een blessure zorgt er voor dat je tijdelijk rustiger moet sporten of zelfs een tijdje helemaal niet aan de slag kan. Dat is natuurlijk super vervelend. Maar daarom hebben wij 3 tips waarbij je sneller herstelt van een blessure.

1. Voeding

You are what you eat. Voor de meeste fitness professionals, diëtisten en atleten is het al lang duidelijk. Voedsel speelt een krachtige rol bij het herstel van een blessure. Wanneer je een blessure hebt, wordt je bindweefsel aangetast. Bindweefsel herstelt altijd volgens hetzelfde patroon. Dit zijn de drie fases  van bindweefsel herstel.

1. Ontstekingsfase 

De ontstekingsfase is van groot belang omdat het herstelproces start. Je kan de ontstekingsfase herkennen aan pijn, zwelling, roodheid en warmte. Je lichaam wordt meer beschadigd als er een te grote hoeveelheid ontstekingsstofjes in je lichaam zit. Sommige vetten werken ontstekingsremmend. Deze vetten zitten in:

  • Olijfolie
  • Avocado
  • Visolie
  • Lijnzaad
  • Gemixte Noten
  • Vis

Je hebt ook vetten die ontstekingstimulerend zijn, dit zijn vooral verzadigde vetten. Verzadigde vetten vind je in bijvoorbeeld worst, croissant, pizza en hotdogs.

2. Proliferatiefase &  3. Remodeleringsfase

In de proliferatiefase en de remodeleringsfase, neemt je metabolisme met ongeveer een derde toe. Dit is minder dan wanneer je traint, maar meer dan wanneer je de hele dag stil zit. Let daarom op: Eet goed calorieën. En geschikte eiwitten. Dus geen verwerkt vlees. Maar kijk eerder naar plantaardige alternatieven zoals peulvruchten, bonen en groenten. Je hebt tijdens deze fases minder koolhydraten nodig dan wanneer je traint maar wel genoeg om je helingsproces te stimuleren.

Ook heb je veel supplementen die kunnen helpen bij het herstel van je blessure. Bijvoorbeeld: Vitamine A, Vitamine C, Koper, Zink, IJzer, HMB en Proteolytische enzymen.

2. Oefeningen

Beweging is super belangrijk, maar de ene blessure is nou eenmaal heftiger dan de andere. Bij een stijve bovenrug of een zeurend gevoel in de lage onderrug, speelt het bindweefsel vaak een onderhoudende rol. Het gebruik van een foamrol kan hierbij enorm helpen. Een foamrol zorgt er voor dat je spieren ontspannen, doorbloeding wordt verbeterd en uiteindelijk je herstel bevorderd. Een mooi neveneffect is dat je meer beweeglijkheid krijgt in je spieren en gewrichten. Ook kun je oefeningen doen zonder foamrol, overleg hiervoor wel eerst even met een specialist of een fysiotherapeut welke oefeningen je het beste kan doen.

3. Afwisseling van temperaturen

Wanneer je een blessure oploopt zoals een kneuzing of een verstuiking, zorg er voor dat je direct grijpt naar het ijs. Door het ijs op de bezeerde plek te leggen verlicht je de pijn en voorkom je de grootste zwellingen. Maar pas op, wikkel eerst even een handdoek om het ijs zodat het niet direct in contact staat met je huid. Zo voorkom je verdere beschadigingen of onderkoeling. Bovendien moet je oppassen dat je het ijs niet langer dan 20 minuten op de blessure legt. Wanneer je dit wel doet kan de koud de situatie verergeren. Geef je huid/blessure een uur rust na je het hebt behandeld met ijs.

Naast de behandeling met ijs kan het toepassen van een warm koud contrast je bloedstroom stimuleren en ontstekingen verlagen en zelfs tegengaan. Wissel bijvoorbeeld eens je douche temperaturen af, waarbij je 20 seconden koud doucht, en dan 10 seconden warm. Doe dit zo’n tien maal en je zult de effecten merken rond je blessure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here